Sevgili Gençler;
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı nedeniyle 1.Ulusal Aizanoi Seramik ve Çini Tasarım Yarışması; Türkiye’de çini ve seramik alanında gençlerimizi teşvik etmek amacıyla Anadolu’nun zengin kültürel mirasını konu alan başarılı çalışmaların kayıt altına alınması, gelecek nesillere aktarılması ve sanatsal üretimi desteklemek amacıyla düzenlenmektedir. 2023 yılı itibariyle ilki düzenlenecek olan 1.Ulusal Aizanoi Seramik ve Çini Tasarım Yarışması; üniversiteli genç seramik ve çini sanatçı adaylarını desteklemesi, genç girişimcilerin yaratıcı kültür endüstriler bağlamında özgün ve farklı tasarımlar ortaya çıkarmalarının sağlanması, çini ve seramik sanatına dair kültürel etkileşimde bulunulmasını teşvik etmesi ve ayrıca Aizanoi Antik Kenti’nin tanınmasına katkıda bulunması bakımlarından önemlidir.
21. yüzyılda Anadolu Kültür Mirasının taşıdığı zengin kültürel mirasa genç sanatçı gözüyle bakarak gençlerin kültür ve sanat alanında yenilikçi modellerle yaratıcı eser üretme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Anadolu kültür mirasının kodlarından esinlenerek ve geleneksel ile çağdaş sanatlarımızı birleştirerek, yenilikçi tasarımlar ve buna bağlı olarak da özgün eserler ortaya çıkması hedeflenmiştir.
İki yılda bir gelenekselleştirmeyi düşündüğümüz yarışmanın bilim, sanat ve Türk Kültürüne katkı sağlayacağına inanmaktayız. Yarışmanın konusu; Anadolu Kültür Mirası temasını kapsamaktadır. Yarışmanın sloganı; ‘Kültüre Dokunmak ’tır.Seramik ve Çini sanatı olmak üzere iki (2) kategoriden oluşmaktadır.
1.Ulusal Aizanoi Seramik ve Çini Tasarım Yarışması; TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı” Kapsamında Telif Hakları Genel Müdürlüğünün desteklediği; Dumlupınar Üniversitesi adına Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Koordinatörlüğünde yürütülen “Yaratıcı Kültür Endüstrileri Yolunda Genç Girişimciler ”isimli proje kapsamında gerçekleştirilecektir. Sevgili Gençler, özgün çini ve seramik tasarımlarınızla yarışmaya katılımlarınızı bekliyoruz.
Bu yarışmaya destek veren başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy Beyefendi’ye; Kütahya Valisi Sayın Musa IŞIN Beyefendi’ye, Kütahya Belediye Başkanımız Sayın. Prof.Dr.Alim IŞIK Beyefendi’ye, emek veren değerli akademisyen hocalarımıza ve destekleyen kişi ve kurumlara Gürok Grup, Kütahya Porselen A.Ş ve Baştaş Grup’a şahsım üniversitem adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygı ve Selamlarımı sunuyorum.
Prof. Dr. Süleyman KIZILTOPRAK
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü